Biyoloji

Gizli Saklı HIV: İnsanlar ve Maymunlar

Yazan: Alexandra Ossola

Çeviren: brkthegreatest

Düzenleyen: Ceren Mısır

Özet: Tüm beden taraması, HIV tedavisini başka noktaya taşıyabilir! Tüm beden taraması, maymunlarda HIV benzeri virüsün gizli saklanma noktalarını buluyor.

Doktorlar, bir insanda HIV (HIV’in maymunlardaki karşılığı SIV’dir.) olup olmadığını belirlemek için kişiden kan veya tükürük örneği almaktadır. Bu yöntem bir kişinin bu virüsü taşıyıp taşımadığını öğrenmenin en hızlı yoludur fakat aynı zamanda tamamen kusursuz bir yöntem de değildir. Bazen virütik ilaçlar ya da kişinin çok kuvvetli olan bağışıklık sistemi, virüs hücrelerinin sayısını testler tarafından tespit edilemeyecek kadar düşük tutar. Bilim insanları, tam olarak nerede olduklarından emin olamasalar da kan değerlerinde tespit edilemeyen virüslerin insan vücudunun belli noktalarında yoğun olarak bulunabileceğini ileri sürdüler. Emory Üniversitesinde görevli biyomühendisler tarafından yapılan ve bu hafta Nature Methods dergisinde yayımlanan çalışmada, maymunlardaki SIV depolarının yerini tespit ettiklerini belirttiler.

Bilim insanları bu virüslerin gizli sığınaklarını bulabilmek için eski bir aracı yeni bir yöntemle kullandılar. SIV bulaşmış maymunlara, yalnızca SIV hücrelerine bağlanabilen bir radyoaktif maddeden az miktarda enjekte ettiler. Daha sonra, pozitron emisyon tomografisi (PET) [1] adı verilen bir tarama yöntemini kullanarak radyoaktif hücrelerin ışık vermelerini sağlayarak bilgisayar ortamında görüntülenmelerini sağladılar.

HIV
Açık renkli bölgeler, enfeksiyon kapmış maymunlardaki SIV hücre depoları (sol), diğeri ise enfeksiyon kapmamış, sağlıklı bir maymunun tomografisi (sağ).

Bilim insanları bu yolla vücudun hangi bölgelerinin yüksek virüs yoğunluğuna sahip olduğunu kolayca görebildiler. Lenf düğümleri, bağırsaklar ve erkek üreme sistemi gibi bazı bölgelerin virüslere karşı çok hassas oldukları biliniyordu, bu nedenle araştırmacılar buralarda daha fazla virüs hücresi gördüklerine şaşırmadılar. Fakat burun boşluğu ve akciğerler gibi bazı alanlar beklenenin dışında bölgelerdi. Bu durumdan dolayı, bilim insanları çektikleri tomografilerin doğruluğunu tespit etmek için, yüksek virüs yoğunluğuna sahip olan bölgelerden cerrahi yolla küçük parçalar alarak bunları SIV bulaşmamış maymunlardan alınan örnekler ile karşılaştırdılar.

HIV’in günümüzdeki tedavisi, vücudun belli bir bölgesini veya organlarını hedef almamaktadır; diğer bir deyişle nokta atışı yapmamaktadır. Kullanılan ilaçlar tedavilerde hâlâ çok güçlü bir etki göstermelerine rağmen tahmin edildikleri kadar etkili değillerdir. Bu çalışmayı yürütenler, bahsedilen bu yöntemin insanlardaki HIV depolarına “nokta atışı yapmasını” sağlamasını umuyorlar. Science dergisinde yayımlanan bir başka çalışmada ise virüs depolarının farklı bir yol ile belirlenebileceği, gelecekteki HIV tedavilerinin vücudun yüksek virüs yoğunluğuna sahip bölgelerine direkt olarak, doğru bir ilaçla müdahale edilebileceği ve belki de kişinin vücudundan virüsün kökünün tamamen kazınabileceği belirtilmiştir [2].


Konuyla Alakalı Diğer Yazılarımız

Moderna’nın mRNA Temelli HIV Aşısının Klinik Denemeleri Başladı

Yoluyla
Ossola, A. (2015, 10 Mart). Body scan finds secret hiding spots of HIV-like virus in monkeys. Popular Science.
Kaynak
[1] Pozitron emisyon tomografisi. (2021, 15 Şubat). In Wikipedia[2] Cohen, J. (2015). Drug flushes out hidden AIDS virus. Science, 347(6226), 1056.

brkthegreatest

https://twitter.com/brkthegreatest

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu