BiyolojiMühendislik

Uyumayı Zorlaştıran Renk: Camgöbeği!

Çeviren: Şule Selçuk           Düzenleyen: Esranur Maral

Özet: Manchester Üniversitesindeki bilim insanları bir ekrandan yayılan yüksek oranda cam göbeği rengindeki ışığın vücudumuzun melatonin hormonu üretimini azaltabildiğini ve dolayısı ile bizi daha az uykulu ve daha uyanık yaptığını bulmuşlardır. Bu bilgiden yararlanarak birçok insanın uykusuz gecelerini önleyecek yeni bir tür ekran yaptılar.

İnsanlar sürekli “geceleri, özellikle yatmadan önce, bilgisayar veya telefon ekranlarından uzak durun!” der. Peki, gece akıllı telefonunuzla uğraşmanızın nesi kötü olabilir?
Sleep dergisindeki yeni bir araştırmaya göre, sorun çoğunlukla akıllı telefon ve bilgisayar ekranlarından yayılan yeşilimsi-mavi bir renk olan cam göbeği rengidir.

Manchester Üniversitesinden bilim insanları bir ekrandan yayılan yüksek oranda cam göbeği rengindeki ışığın vücudumuzun melatonin hormonu üretimini azaltabildiğini ve dolayısıyla bizi daha az uykulu ve daha uyanık yaptığını bulmuşlardır. Bu bilgiden yararlanarak birçok insanın uykusuz gecelerini önleyecek yeni bir tür ekran yaptılar.

Araştırmacılar, çalışmalarının bir parçası olarak yüksek oranda cam göbeği rengindeki ışığın az orandaki ışığa göre deneydeki katılımcıları nasıl daha uyanık yaptığını belgelediler. Bunu katılımcıların farklı seviyelerde cam göbeği rengindeki ışığa maruz kalırken ki melatonin gece olduğunu düşündüğünde vücudumuzun ürettiği “uyku hormonu” seviyelerine bakarak desteklediler. Cam göbeği rengindeki ışık ne kadar çoksa katılımcıların tükürüğünde bulunan melatonin seviyesinin o kadar az olduğu ortaya çıkmıştır.

voyager
Uranüs gezegeni atmosferindeki metan gazı bulutlarından dolayı cam göbeği rengindedir. NASA/Voyager 2

Manchester Üniversitesinden Profesör Rob Lucas, “Bu sonuç heyecan verici çünkü bu bize cam göbeği rengine düzenli maruz kalmanın uyku durumumuzu etkileyebileceğini söylüyor. Çalışmamız ayrıca bize bu bilgiyi ekranlarımızı geliştrimek için kullanabileceğimizi gösteriyor. Biz bir veri projeksiyonunu kullanarak kendi melanopik ekranımızı yaptık ama bunun her türlü ekrana uygulanabileceğini bekliyoruz.” diye belirtti.

Araştırmacılar ayrıca “melanopik ekran” denilen ve kullanıcıların ekranlarından yayılan cam göbeği ışığı seviyelerini kontrol edebilmelerine olanak sağlayan yeni bir teknoloji ortaya çıkardı. Geleneksel bilgisayar ve TV ekranlarında bu ışık yeşil ve mavinin birleşimiyle oluşturuluyor. Bu yeni cihaz da cam göbeği rengindeki ışığa sahip fakat burada isteğe göre ayarlanabiliyor. Hatta bunun görsel kalitesini de keskinleştirdiğini savunuyorlar.

Profesör Lucas, “Örneğin böyle ekranlar telefon bağımlısı ergen çocukların uyumalarına ya da geceleri bilgisayar kullanması gereken insanların uyanık kalmalarına yardımcı olabilir. ” diye ekledi.

Kaynak
http://www.iflscience.com/brain/trouble-sleeping-this-color-could-be-to-blame/

Şule Selçuk

Bilimsever. Mütercim Tercümanlık mezunu. Çevirmen/ Editör. Not: Profilimde paylaştığım yazılar, aksi belirtilmedikçe, altında belirttiğim kaynağın çevirisidir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu