KimyaMühendislikTeknolojiYenilenebilir Enerji

Bilim İnsanları, Güneş Enerjisini 18 Yıla Kadar Depolayabilecek Sıvı Yakıt Yaratıyor

Çeviren: Burak Çankaya Düzenleyen: Barış Bayraktar

 MIT’deki bu malzemelerle çalışan bir mühendis olan Jeffrey Grossman, NBC News’e verdiği demeçte, “Güneş enerjili bir termal yakıt yeniden şarj edilebilir bir pil gibidir, ancak elektrik yerine güneş ışığını içeri sokar ve ısınır, isteğe bağlı olarak harekete geçer” dedi. Bu sıvı aslında, İsveç Chalmers Teknik Üniversitesinden bilim insanlarının bir yıldan fazla süredir geliştirmeye çalıştıkları sıvı formda bir moleküldür. Bu molekül karbon, hidrojen ve azottan oluşur ve güneş ışığı üzerine düştüğünde olağan dışı bir şey yapar: atomları arasındaki bağlar yeniden düzenlenir ve izomer adı verilen enerjilendirilmiş yeni bir versiyonuna dönüşür. Bir tuzağa yakalanan av gibi, güneş enerjileri de izomerin güçlü kimyasal bağları arasında yakalanır ve molekül oda sıcaklığı derecesinde soğuduğunda bile orada kalır.

  Enerjiye ihtiyaç duyulduğunda- yani gece veya kış aylarında- sıvı, molekülü orijinal formuna geri döndüren ve ısı şeklinde enerji açığa çıkaran bir katalizörden geçirilir.Chalmers Teknik Üniversitesi’nden nano malzemeler alanında çalışan bilim insanı Kasper Moth-Poulsen, “Bu izomerdeki enerji 18 yıla kadar depolanabilir” dedi “Ve enerjiyi çıkarma ve kullanma aşamasına geldiğimizde, umduğumuzdan daha büyük bir sıcaklık artışı elde ediyoruz” diye ekledi. Bir üniversite binasının çatısına yerleştirilen enerji sisteminin bir prototipi  yeni sıvıyı test etti ve araştırmacılara göre sonuçlar çok sayıda yatırımcının dikkatini çekti.

Yenilenebilir, emisyonsuz enerji cihazı güneşi bir tür uydu çanağı gibi izleyen merkezde borulu içbükey bir reflektörden oluşur. Sistem dairesel bir şekilde çalışır. Şeffaf tüplerin içine pompalanırken, sıvı güneş ışığı tarafından ısıtılarak norbornadien molekülünü ısı tutucu izomer olan kuadrisiklana dönüştürür. Sıvı daha sonra minimum enerji kaybıyla oda sıcaklığında depolanır. Enerji gerektiğinde sıvı, molekülleri orijinal hallerine geri dönüştüren özel bir katalizörden süzülerek 63 Santigrat dereceye kadar ısıtır. Beklenti, bu sıcaklığın bir kez daha çatıya geri dönmeden önce bir binanın şofbeni, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, kurutma makinesi ve çok daha fazlasına güç veren ev içi ısıtma sistemleri için kullanılabilmesidir. Araştırmacılar ısıyı toplayıp moleküle ciddi zarar bir zarar vermeden bırakarak sıvıyı 125 kereden daha fazla bu döngüyetabi tuttular. Moth-Poulsen, “Son zamanlarda çok önemli ilerlemeler kaydettik ve bugün tüm yıl boyunca çalışan emisyonsuz bir enerji sistemine sahibiz” dedi. NBC’ye göre, bir dizi hızlı geliştirmelerden sonra araştırmacılar sıvılarının kilogram başına 250 watt-saat enerji tutabildiğini, yani Tesla’nın Powerwall pillerinin enerji kapasitesinin iki katı olduğunu iddia ediyorlar. Ancak hala geliştirilecek (geliştirilebilecek) çok fazla alan var. Doğru kullanma teknikleri ile, araştırmacılar bu sistemden en az 110 santigrat derece olmak üzere daha da fazla ısı alabileceklerini düşünüyorlar. Moth-Poulsen “Daha yapacak çok şey var. Henüz sadece sistemin çalışmasını sağladık. Şimdi her şeyin en iyi şekilde tasarlandığından emin olmalıyız” dedi. Her şey planlandığı gibi giderse, Moth-Poulsen bu teknolojinin 10 yıl içinde ticari kullanıma uygun olabileceğini düşünüyor. Çalışma dizisinde bulunan en son çalışma Enerji ve Çevre Biliminde yayımlandı. Bu makalenin bir sürümü ilk olarak Kasım 2018’de yayımlandı.


Kaynak: https://www.sciencealert.com/scientists-create-liquid-fuel-that-can-store-the-sun-s-energy-for-up-to-18-years

Burak Çankaya

MSc #ElectricalEngineer |#SolarEnergy | #AI | #ScienceCommunicator | Co-Founder of @gelecekbilimde

Bir yanıt yazın

Back to top button