Tıp

Kronik Sırt Ağrısının Başlamasına Bağlı Nükleus Akkumbens’teki Değişiklikler

Çeviren: Gülsüm Kozan    Düzenleyen: Ümit Sözbilir / Rabia Selen

Amerika’daki bir grup araştırmacı kronik sırt ağrısı başlaması ile beyinde nükleus akkumbens[1] bölgesindeki değişiklikler arasında bir bağlantı keşfetti. Grup, Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı’nda yayımlanan makalelerinde, kronik bel ağrısı olan ve olmayan gönüllüler ve subakut olarak sınıflandırılan gönüllülerle ilgili çalışmalarının sonuçlarını açıklamaktadır.

Kronik ağrı, dünya çapında milyonlarca insan için ciddi bir problem teşkil etmektedir. Yaralanma, yaşlılık veya diğer durumlar sebebiyle kronik ağrı insanların yaşam tarzını büyük oranda etkilemektedir. Ne yazık ki ağrı henüz tam olarak anlaşılmış değil, bilim insanları ağrının beyinde nasıl oluştuğunu henüz bilmiyor. Doktorların hala ağrının teşhisinde kullandığı çok az araç bulunmaktadır. Ayrıca ağrının tedavisi, devam etmekte olan opioid[2] krizine[3] büyük bir katkı sağlamakta. Araştırmacılar, bele vuran ağrıyı teşhis etmenin bir yolunu bulabileceklerine inanıyorlar. Önceki araştırmalar sırt ağrısının farklı kişilerde çeşitli formlarda ve farklı uzunluktaki sürelerde devam edebileceğini gösterdi. Bazı kişiler için bir yaralanmadan sonra ağrı kısa veya uzun sürüp kaybolabilirken bazıları için kalıcı hale gelebiliyor.

Sırt ağrısı olan kişilerin beyinlerinde ne olduğunu daha iyi anlamak için araştırmacılar kronik sırt ağrılı 28, subakut (akut ile kronik arasında bir süre) sırt ağrısı olan 40 ve sırt ağrısı olmayan 30 gönüllü topladılar. Gönüllülerin her biri fMRI taramasından geçirildi. Araştırmacılar talamus, amigdala, hipokampus ve nükleus akkumbens bölgelerinin boyutlarına odaklandılar. Kronik ve subakut sırt ağrısı olan hastalarda ağrısı olmayan kişilere kıyasla nükleus akkumbens bölgesinin daha küçük olduğunu buldular. Ayrıca subakut ağrıları olan gönüllülerin, nükleus akumbenslerindeki düşük frekanslı dalgalanmalarında ağrıları kronik forma geçtiğinde azalma olduğunu buldular. Bu son bulgu, bu frekansların ölçümünün yaklaşmakta olan kronik sırt ağrısının teşhisinde bir yol olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca bu bulgu, farklı tip kronik ağrılar için benzer testler geliştirme olasılığına işaret etmekte.

[1] Nükleus Akkumbens, beyinde limbik sistem içerisinde yer alır. Limbik sistem yapısal olarak üst beyin, ara beyin ve orta beyin bölümlerinin bütününü oluşturur. Limbik sistemin yapıları motivasyonel ve duygusal becerilerle öğrenme ve bellek becerilerini içerir. Nükleus akkumbens ödül merkezi olarak bilinir. Ödül, zevk ve bağımlılık gibi mekanizmaları yönetir. (Vikipedi, Limbik sistem)

[2]Opioidler, vücutta morfin gibi etki gösteren kimyasal maddelerdir. Ana kullanım amaçları ağrı kesici etkileridir. Bu ajanlar merkezi sinir sistemindeki ve gastrointestinal sistemdeki opioid reseptörlerine bağlanarak etki gösterirler. Bu bağlanma sonucu hem istenen hem de istenmeyen etkiler oluşmaktadır.(Vikipedi, Opioid)

[3]2018 verileri, her gün Amerika Birleşik Devletleri’nde 128 kişinin aşırı dozda opioid tüketiminden sonra öldüğünü gösteriyor. Reçeteli ağrı kesiciler, eroin ve fentanil gibi sentetik opioidler dahil olmak üzere opioidlerin kötüye kullanılması ve bağımlılığı, halk sağlığının yanı sıra sosyal ve ekonomik refahı da etkileyen ciddi bir ulusal krizdir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’nde reçeteli opioid kötüye kullanımının toplam “ekonomik yükünün” sağlık maliyetleri, verimlilik kaybı, bağımlılık tedavisi ve ceza adaleti dahil olmak üzere yılda 78,5 milyar dolar olduğunu tahmin etmektedir.


Haberin Aslı: https://medicalxpress.com/news/2020-04-nucleus-accumbens-linked-onset-chronic.html

Kaynaklar:

https://www.drugabuse.gov/drugs-abuse/opioids/opioid-overdose-crisis#one

Gülsüm Kozan

Hacettepe Üniversitesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü'nü bitirdikten sonra Ege Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fizyoloji Anabilim dalı, Tezli Yüksek Lisans programına başladım. Temel bilimleri okumayı seven, bunların bazı alt dallarına özel ilgi duyan biriyim. Sinir sistemi ve işleyişi ve anomalileri/patolojileri/hastalıkları hakkında bolca okurum. Astronomiye meraklıyım. Beni zorlayan matematik problemlerini severim. Her gün youtube vasıtasıyla ufkumu genişletirim. Bilen insanları dinlemeyi severim. Hayvanseverim. Karamsar biriyim. Resim yapmayı ve yapanı izlemeyi severim. Yürüyüş, bisiklete binme, buz pateni, yoga gibi sporlarla uğraşırım. Yalnızlık tercihimdir. Geleneksel olaylara karşıyım. Yenilikçi ve açık fikirliyim. Çok düşünürüm. Yeni insanları hayatıma kabul etmekte ve sosyal işaretleri anlamakta zorlanırım. Bir günümü hiç konuşmadan (buna ihtiyaç duymadan) geçirebilirim.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu