Astronomi

Güneş Sistemimizde İlginç Bir Melez Asteroit Keşfedildi

Yazan: Mike McRae

Çeviren: Şule Selçuk

Düzenleyen: Ümit Sözbilir

Özet: Gök bilimciler güneş sistemimizde aynı zamanda kuyruklu yıldız olan bir melez asteroit keşfettiler. Bu ikili asteroit ilk defa 2006’da Spacewatch programı kapsamındaki asteroit araması sırasında tespit edildi.

Hubble Uzay Teleskobu kolaylıkla tanımlanamayacak birçok garip şey gözlemlemiştir. İşte bu listeye aynı zamanda kuyrukluyıldız da olan ikili bir asteroit eklendi.

Gök bilimciler aslında bunlardan bir çiftini arkalarında bir dizi toz bırakarak birbirleri çevresinde dönerken keşfettiler. Bu sadece doğanın bizim kategorilerimizi nasıl umursamadığını değil aynı zamanda böyle melezlerin daha kaç tane olabileceği ile ilgili bir takım ilginç soruları da akla getiriyor.

Bu ikili asteroit ilk defa 2006’da Spacewatch programı kapsamındaki asteroid araması sırasında tespit edildi ve sonuç olarak çok da büyüleyici olmayan 2006 VW139 ismini aldı.

2012’de gök bilimciler bununla ilgili garip bir şey fark ettiler: Bulunan gök cismi kuyruklu yıldız özelliklerine sahipti yani sicim gibi bir kuyruğu olan bir asteroitti.

Bu ana kuşak kuyruklu yıldızları yeni bir şey değil ama bunlar katiyen çok yaygın da değiller. Bu asteroit şimdiye kadar keşfedilen bir düzineden sadece birisi. Özellikle bunu çok eşsiz yapan şey iki parça olması. 2006 VW139 100 km’den az bir uzaklıkta birbirlerinin yörüngeleri etrafında dönen bir çift eşit boyuttaki yumrudan oluşmaktadır.

İkiye bölünmüş olmasının sebebi gök bilimcilerin çok yakından incelemek istediği ilginç bir gizemdir.
İkizler Güneşe en çok geçen Eylül ayında yaklaştıkları için NASA bu kuyruklu yıldızın başının ve kuyruğunun daha net ve kuyruklu yıldızların normalde durmadığı yerde duran bu kuyruklu yıldızın ayırt edici özelliklerini doğrulayan fotoğrafını yakalamak amacıyla Hubble Uzay Teleskobu’nu o yöne çevirdi.

Almanya’daki Max Planck Güneş Sistemi Araştırmaları Enstitüsünden ekip lideri Jessica Agarwal “Artan Güneşin sıcaklığından dolayı su buzunun süblimleşmesinde kuyruklu yıldızın kuyruğunun oluşmasına benzer belirtiler tespit ettik.” dedi.

Araştırmacılar 2006 VW139’un, parçalarından çıkan buhar akışının onları daha da ayırarak dönüş baskısı altında 5.000 yıl önce parçalandığını düşünüyorlar ancak asıl soru böyle sistemlerin İç Güneş Sisteminde ne kadar yaygın olduğudur. Agarwal, “Bizim bu sorunun cevabını bulmak için bu nesneye benzer daha çok nesneye ihtiyacımız olduğu kadar daha fazla teorik ve gözlemsel çalışmalara da ihtiyacımız vardır.” dedi.

Umarız ki teknoloji geliştikçe böyle daha fazla tuhaf buzlu asteroid keşfedilecek ve asteroid kuşağının taşları arasındaki daha çok güzellik ve detay ortaya çıkacaktır.

Yoluyla
McRae, M. (2017, September 21). Astronomers Have Spotted a Strange Hybrid Asteroid in Our Solar System : ScienceAlert.

Şule Selçuk

Bilimsever. Mütercim Tercümanlık mezunu. Çevirmen/ Editör. Not: Profilimde paylaştığım yazılar, aksi belirtilmedikçe, altında belirttiğim kaynağın çevirisidir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu