Okul Öncesi Çocuklar Ekran Başında Ne Kadar Vakit Geçirmelidir?
Çeviren: Hüseyin Şahin
Düzenleyen: Şule Selçuk & Ümit Sözbilir
Özet: Okul öncesi çocuklarda 2 veya daha fazla saat ekran başında zaman geçirmekle dikkat eksikliği ile arasında bir ilişki olduğu ortaya konuldu.
Gelişen teknolojik gelişmelerle ortaya çıkan problemlerin başında çocukların bu araçları gereğinden fazla kullanması ve bunlara bağlı problemler karşısında ne yapacaklarını bilmemeleri olarak açıklayabiliriz. Peki, bir çocuk günde kaç saat ekran başında vakit geçirmelidir?
Kanada’daki Alberta Üniversitesinden Sukhpreet K. Tamana ve arkadaşlarının yaptıkları araştırmada dikkat çekici verilere ulaşıldı. 2.400’ün üzerinde okul öncesi çocuğun aileleriyle yapılan çalışmada, gün içinde 30 dakikanın altı ile 2 ve üzeri saat arasında ekran başında vakit geçiren çocuklarda dikkat eksikliği ve diğer çocuklara oranla 7 kat daha fazla hiperaktivite kriterlerini karşılama olasılığının arttığı görülmüştür.
Piush Mandhane, PLOS One dergisinde yayımlanan çalışmasında 5 yaşındaki çocuklarda ekran başında vakit geçirmenin ciddi etkileri olduğunu açıklamıştır. Araştırma bunun da ilerisine giderek ekran başında geçirilen vaktin azalmasının çocuk için daha yararlı olduğunu bulmuştur.
Ekran başında zaman geçirmenin TV, DVD izleme, video oyunları oynama, bilgisayar kullanımı, akıllı telefon ve tablet kullanımının kapsadığı belirtildi. Üç yaşındaki Kanadalı çocuklar günde ortalama 1,5 saatlerini ekran başında geçirirken, uzmanlar 1 saatin altında kullanım öneriyor. Beş yaşındaki çocuklarda ise bu oran 1,4 olarak görülüyor.
Çocuk Davranış Değerlendirme (CBCL) ölçeğinden yararlanılarak yapılan araştırma ekranda 2 saatten fazla vakit geçiren 5 yaşındaki çocuklarda kaygı, depresyon, dikkat eksikliği, agresiflik ve uyku bozukluklarının ortaya çıktığını ortaya koymuştur.
Araştırmaya katılan çocuklardan özellikle 5 yaşındaki çocuklarda daha fazla gözlemlenen davranış problemleri ve dikkat eksikliğinin 3 yaşındaki çocuklara göre daha kayda değer anlamda yüksek olmasının nedeni olarak; uyku problemleri, aile stresi ve sosyoekonomik etmenlerin etkili olabileceği dile getirilmiştir.
Mandhane, yapılan çalışmaların 0 ila 30 dakika arasındaki kullanımların en ideal kullanım olacağına dikkat çektiğini belirttiği gibi yapılan çalışmalarının devamının geleceğini öngördüğünü belirtmiştir.