Çeviren: Rabia Selen Düzenleyen: Ümit Sözbilir
Avustralya’daki araştırmacılar 17 Mart Salı günü, yeni salgın hastalığa karşı mücadelede potansiyel bir ilerleme olarak COVİD-19’a karşı vücudun bağışıklık tepkisini haritaladıklarını söyledi.
Bir grup bilim insanı, COVID-19’a yakalanan ve orta derecede belirtilerle hastaneye yatırılan bir hastanın kan örneklerini test edebildi.
Nature Medicine Dergisi’nde yayımlanan çalışmanın yazarları, uzmanların yeni hastalığa karşı vücudun genel bağışıklık tepkisini ilk kez haritaladıklarını söyledi.
Melbourne Üniversitesi Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü’nden Katherine Kedzierska, AFP’ye (Agence France Presse, dünyanın en eski ve üçüncü en büyük haber ajansıdır) verdiği demeçte “Klinik iyileşmeden önce gerçekten güçlü bir bağışıklık cevabı gördük.” dedi.
“Bir bağışıklık sistemi cevap kaydettik, ancak hastamıza baktığımızda o hala iyi değildi. Buna rağmen üç gün sonra hastamız iyileşti.”
Araştırmacılar, bu yazının yayıma hazırlandığı tarih olan 5 Nisan 2020 Pazar günü saat 20.30’da 68.153 ölüme sebep olmuş yeni koronavirüse karşı aşı bulmaya çalışmak için zamana karşı yarışıyorlar.
Keszierska, ekibinin araştırmasının COVID-19 hastalığından nasıl iyileştiğimizi anlamada önemli bir adım olduğunu söyledi.
“Orta derecede hastalığı olan daha fazla hastada doğrulanabilir sonuçlara sahibiz. Şimdi şu soruyu sorabiliriz: Ölümcül durumdaki hastalarda farklı veya eksik olan nedir?”
Keszierska, bulguların iki pratik uygulaması olduğunu söyledi. Birincisi, bulgular virologların bir aşı geliştirmelerine yardımcı olacağını, çünkü aşılamadaki amacın vücudun virüslere karşı doğal bağışıklık tepkisini arttırmak olduğunu belirtti. Ekip, hastaları COVID-19’dan iyileşirken hastalarının kanında dört farklı bağışıklık hücresi topluluğu belirledi. Kedzierska, bu hücrelerin grip hastalarında gördüklerine çok benzediğini belirtti.
Bağışıklık Sisteminin Belirteçleri
Kedzierska’nın dediğine göre, ikinci pratik uygulama taramadır. Ekibin gözlemleri, sağlık yetkililerinin gelecekte görülebilecek salgın hastalıklarda kimin daha fazla risk altında olduğu konusunda daha iyi tahminlerde bulunulmasına ve böylece taramalar yapılmasına yardımcı olabilir.
Bu bağışıklık sistemi “belirteçleri” kuramsal olarak hangi hasta grubunun hafif belirtilere ve hangi hasta grubunun ölme riskine sahip olduklarını daha doğru bir şekilde tahmin edebilir.
COVID-19 ölümlerinin çoğu; yaşlılarda, kalp hastalığı ve diyabet gibi mevcut tıbbi hastalıkları olan hastalarda görülmektedir.
Öte yandan, çocuklar genellikle az belirti gösterirler veya hiç belirti göstermezler. Kedzierska, bunun nedenini bulmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu, ancak bağışıklık sisteminin insanların yaşlanmasıyla zaten doğal olarak yavaşladığını söyledi.
Doherty Enstitüsü müdürü ve dünyanın önde gelen bulaşıcı hastalık uzmanlarından Sharon Lewin, AFP’ye verdiği demeçte çalışma sonuçlarının umut verici olduğunu, vücudun virüse karşı çok iyi ve güçlü bir bağışıklık sistemi yanıtı verdiğini, ayrıca bu bağışıklık sistemi cevabının belirtilerin geçmesiyle ilişkili olduğunu gösterdiğini söyledi.
Kedzierska son olarak “Umarım şimdi bu antikorları bulabilir ve onları çoğaltabiliriz” dedi.
Kaynakça: https://www.sciencealert.com/doctors-have-mapped-how-our-immune-system-fights-covid-19