MühendislikYenilenebilir Enerji

Dünyanın En Büyük Yüzen Güneş Enerji Santrali

Çeviren: Burak Çankaya    Düzenleyen: Barış Bayraktar

Çin Halk Cumhuriyeti, dünyadaki en büyük yüzen fotovoltaik (PV) tesisinin tamamlandığını ve enerji şebekesi bağlantısının tamamlandığını açıkladı. Bildiğiniz gibi Çin’in başı karbon emisyonu ile belada… Artan karbon emisyonu sonucunda hava kirliliği artış gösterdi ve sağlık sorunlarında buna bağlı artış başladı. Bu yatırım, Çin hükümetinin dünyayı yenilenebilir eqnerji kabülünde liderlik etmek için çabaladığının en büyük göstergesi ve başarısı.

Anhui eyaletindeki Huainan kentinde bulunan 40 MW büyüklüğündeki tesis, fotovoltaik panel üreticisi Sungrow Power Supply Şirketi tarafından kuruldu. İşin en ironik kısmı ise bu yüzen güneş paneli ızgaraları tam olarak eski taş kömürü madenciliği bölgesinin üzerinde bulunuyor oluşu. Yüzen tarzdaki güneş enerji çiftlikleri giderek daha popülerleşiyor; çünkü benzersiz tasarımı giderek artan şehir popülasyonu sonucu oluşan planlama ve çoklu sorunlara hitap ediyor. Bunun anlamı, su üzerinde yüzen güneş panellerimiz su kaynaklarının buharlaşmasını azaltır ve karasal alanda yer kaplamaz. Ayırca panellerimiz suyun üzerinde olduğundan dolayı, panellerdeki sıcaklık düşecektir. Bu da panellerimizin uzun süreli performansının azalmasını en aza indirip ömürlerini artıracaktır. Bir nevi buna doğal soğutma sistemi diyebiliriz.

Bu santralin özelliği Çin’in dört bir yanında bir anda ardı ardına ortaya çıkan güneş enerji santrali atılımlarının ilkidir. Buna benzer olarak bu bölgede 2016 yılında 20 MW yüzen bir tesis daha açıklandı. Çin bununla da kalmayıp yeryüzündeki en büyük güneş enerji santrali olarak duyurulan 29,90 kilometrekarelik kara büyüklüğüne sahip olan Longyangxia Baraj Güneş Enerji parkına ev sahipliği yapmaktadır.

Güneş enerjisine geçişin büyük oranda artmasının nedenlerinden biri olarak, teknolojinin maliyetinin düşmesi olduğu düşünülüyor. 2020 yılına gelindiğinde Çin, 10 yıl içinde tüm kömür tesislerine rakip olacak şekilde kuracağı Güneş enerjisi santrallerinin günümüze göre maliyeti 3’te biri oranında azalabilir. Ayrıca Çin, yenilenebilir enerji kaynaklarını %20 oranında arttırma planını açıkladı.

NASA ve NOAA tarafından yayımlanan yıllık raporda, 2016 yılının dünyanın en sıcak yılı olduğu ilan edildi. Ayrıca, küresel ortalama yüzey sıcaklıkları için yeni bir rekorun olacağı üçüncü bir yıla işaret edildi. Bunun nedeninin de atmosfere salınan karbon miktarındaki inanılmaz artış olduğu aşikar. İnsanoğlu olarak dünyanın sonunun gelmesini istemiyorsak bu ve buna benzer girişimlerin desteklenip daha da artırılması gerekmekte…

Kaynak: Digital Trends

Burak Çankaya

MSc #ElectricalEngineer |#SolarEnergy | #AI | #ScienceCommunicator | Co-Founder of @gelecekbilimde

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu