BiyolojiTıp

Fıstık Alerjisini Tedavi Edecek Diş Macunu

Yazan: Esther Landhuis

Çeviren: Nisa Kaynar

Düzenleyen: Esranur Maral

Özet: New York merkezli bir şirket, fıstık alerjisini tedavi etmek üzere oral immünoterapi ilaçları yerine bir diş macunu üretti. Bazı alerjistler diş macunu fikrini desteklerken bazıları doz kontrolü ve güvenlik konusunda endişeleniyorlar. Güvenli ve etkili olduğu kanıtlanabilirse bu çalışma ticarileşebilir.

Yakın zamanda insanların gıda alerjilerini sadece dişlerini fırçalayarak gidermeleri mümkün olabilir. New York merkezli bir şirket, bu düşünceyi fıstık alerjisi olan küçük bir grupta test etmek için deneyler başlattı. Deneyin amacı fıstık alerjisine karşı tolerans1 oluşturmak ve bu toleransı sürdürmek için kullanıcıları günlük olarak küçük dozlarda bir alerjene2 maruz bırakmaktır.

Diş macunu geliştiren Intrommune Therapeutics’teki araştırmacılar bu tedaviyi günlük rutine bağlamanın alerjisi olanların düzenli tedaviye uymalarına yardımcı olacağını söylüyorlar. Ürün ayrıca, bu tedavilerdeki aktif bileşenleri ağız boyunca bağışıklık hücrelerine ulaştırmada mevcut tedavilerden daha fazla işe yarayabilir.

Yaklaşık 32 milyon Amerikalının gıda alerjisi var. Mevcut bir tedavi olan oral immünoterapi3, hastaları yiyecek olarak yutulan günlük dozlar yoluyla küçük miktarlarda alerjenlere maruz bırakır. Bununla birlikte, tedavi alerjik reaksiyonları tetikleyebilir ve zor kazanılan tolerans genellikle devam eden doz uygulanmadan azalır.

Dilaltı immünoterapi olarak bilinen daha nazik bir tedavi (bunun yerine dilaltı sıvı damlalarıyla daha küçük dozlar verir) daha az yan etkiye neden olurken iyi koruma sağlar. Özellikle erken teşhis edilen alerjilerde etkili olabilir. Araştırmacılar 27 Şubat’ta Amerikan Alerji, Astım ve İmmünoloji Akademisinin sanal toplantısında ağız damlaları, yürümeye başlayan çocuklarda daha büyük çocuklara göre daha güçlü ve daha kalıcı faydalar sağlıyor dediler.

Yine de hastaların bu günlük terapiye ayak uydurması zor olabilir. Ayrıca en iyi hedef olduğu düşünülen bağışıklık hücreleri aslında en yoğun olarak yanakların içinde ve ağzın çeşitli yerlerinde (sadece dilin altında değil) bulunur.

Intrommune şirketi, yer fıstığı alerjisi olan yetişkinler üzerinde tedavi edici diş macununun güvenlik denemelerine devam ediyor.

Birkaç yıl önce, New York City’deki Weill Cornell Medicine’de bir alerji uzmanı olan William Reisacher, bir aynanın önünde dişlerini fırçalarken bu kavramlar üzerinde kafa yoruyordu. “Tüm köpüğün ağzımda gitmesini istediğim tüm alanlarına gittiğini gördüm.” diyor. Gıda proteinleri diş macunu olarak verilebilirse bu doğru hücrelere tedavi olur ve onu günlük alışkanlık hâline getirebilir diye düşünüyor.

Biyoloji ve sağlık alanında eğitim almış bir avukat olan Michael Nelson, “Bill bana düşündüğü bu çılgın fikri anlattı ve bunun harika bir fikir olduğunu düşündüm.” diyor. Nelson, ürünü geliştirmek için Intrommune‘u kurdu. Yer fıstığı alerjisini tedavi etmek için tasarlanan diş macununun yeni başlatılan klinik denemesi, artan dozları ne kadar iyi tolere ettiklerini test etmek için fıstık alerjisi olan 32 yetişkini inceleyecek. Nelson, gelecekteki denemelerin birkaç alerjen içeren diş macunlarını test edebileceğini söylüyor.

Diğer alerjistler diş macunu fikrini desteklerken bazıları doz kontrolü ve güvenlik konusunda endişeleniyor. Alerji uzmanı Sakina Bajowala, bir hastanın diş etleri ağrılı ve iltihaplı olduğunda -örneğin, diş hekimi muayenesinden veya dişini kaybettikten sonra- alerjenlerin kan dolaşımına doğrudan erişebileceğini ve bunun da ani alerjik reaksiyon riskini artırabileceğini söylüyor. North Aurora’daki Kaneland Alerji ve Astım Merkezi, gıda alerjileri ve çevresel alerjiler için oral ve dilaltı immünoterapiler sunmaktadır. Alerji uzmanı Sakina Bajowala, “Güvenlik, yakından kontrol edebileceğim bir durum.” diyor. Ancak, “Bu tedavi uygun bulunursa ticarileştirebileceklerini ve erişilebilir hâle getirebileceklerini düşünüyorlar. Ayrıca bunun güvenli ve etkili olduğunu kanıtlayabilirlerse sonuç mükemmel olur.” şeklinde de ekliyor.


1 Vücut, belli bir miktar alerjen seviyesine kadar tepki oluşturmaz. Vücudun tepki oluşturabilmesi için maruz kalması gereken alerjen miktarına tolerans denir.

2 Alerjiye sebep olan herhangi bir maddedir.

3 İmmünoterapi tedavisi, ilaç tedavisinin yeterli olmadığı alerjik rinit (saman nezlesi) ve astımlı hastalarda uygulanan alternatif bir tedavi yöntemidir.

Yoluyla
https://www.sciencenews.org/article/experimental-toothpaste-peanut-allergy-treatment

Nisa Kaynar

Uludağ Üniversitesi Biyoloji bölümünü bitirdikten sonra aynı üniversitede Kriminalistik Tezli Yüksek Lisansımı tamamladım. Polen, polen alerjisi ve adli palinoloji alanında çalışıyorum ve bu alanda yazılar yazıyorum.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu