Hubble Uzay Teleskobu Galaksilerin Birleşimini Fotoğrafladı
Yazan: Ian O’Neill
Çeviren: Şule Selçuk
Düzenleyen: Ümit Sözbilir
Özet: Hubble Uzay Teleskobu NGC 1512 ile NGC 1510 galaksilerinin birleşimlerinin fotoğraflarını çekmeyi başardı.
Hubble Uzay Teleskobu küçücük bir cüce galaksinin devasa komşusunun yörüngesinde dönmesi ile oluşan büyüleyici kütle çekimsel etkiye yakından bir göz attı. Bu galaktik ikili eninde sonunda, cüce galaksinin sindirilmesi ile birleşecektir ancak bu iş mücadelesiz de bitmeyecektir.
NGC 1512 milyarlarca yıldız ve hatta aktif yıldız oluşma bölgeleri içeren devasa çubuklu sarmal bir galaksidir. NASA ve ESA’nın ortak projesi olan Hubble galaksinin dış halkasındaki yıldız oluşumunu kolaylıkla tespit edebilir. Bu bölge birçok mavimsi H II emilim bölgeleri, yani yakındaki genç yıldızlardan gelen güçlü radyasyon patlamalarının hidrojen gazı bulutlarını iyonize ettiği yerler ile doludur. Ancak, bu NGC 1512 gözleminde yıldız oluşumunun parlak mavi iç merkezi ön plana çıkıyor.
Sirkumnükleer (çekirdeği çevreleyen) yıldız patlama halkası olarak da bilinen bu yoğun yıldız oluşum bölgesi 2400 ışık yılı boyutundadır. Bu galaksi, galaksinin en dış kısmından çekirdeğine kadar iki belirgin kola doğru akan taşıyıcı bir gaz kuşağı tarafından beslenir (böylece ‘çubuklu sarmal galaksi’ olduğu belli olur.). Astronomlar NGC 1512 ve onun küçük dostu NGC 1510 (görselde solda) arasındaki 400 milyon yıllık kütle çekimsel mücadelenin devasa galaksinin gaz kaynağını ve yıldız patlama halkasını kullandığını düşünüyorlar.
NGC 1510 zorba komşusuna karşı dayanıyor gibi görünse de talihsiz cüce galaksi sonun başlangıcı ile karşı karşıya. Daha şimdiden büyük galaksinin kütle çekimi küçük galaksiden büyük miktarda gaz çekmekte ve NGC 1510’nun yıldızları en sonunda NGC 1512’nin yıldız şehrine katılacaktır. Astronomlar bunun farkında çünkü devasa galaksinin 2015’te yapılan gözlemleri NGC 1512’nin dış bölgelerinin sarmal kollarının zamanında yenilmiş ve sindirilmiş başka bir galaksiye ait olduğunu ortaya koydu. NGC 1510’u da böyle korkunç bir kader bekliyor. Ancak kozmik ekosistemde bu galaktik bir yaşam döngüsüdür.
Talihsiz cüce galaksi küçük olmasına rağmen, büyük yoldaşında önemli bir etkisi vardır. Bu etkilerin gözlemlenmesi galaktik birleşmelerin devasa galaksilerdeki yıldız oluşumuna sebep olması ile ilgili daha çok şey öğrenmede astronomlara yardımcı olacaktır.
Konuyla alakalı diğer yazılarımız