Astronomi

Hubble Uzay Teleskobu’nun Yakaladığı Bu Görüntüde Tam 15.000 Gök Ada Parlıyor

Çeviren: Elif Güzelbey     Düzenleyen: Ümit Sözbilir

Hubble Uzay Teleskobu neredeyse 30 yıldır çalışıyor olmasına rağmen hala yeni teknikler öğrenmeye devam ediyor –mesela inanılmaz bir şekilde 15.000 gök adayı bir fotoğrafın içine sığdırmak gibi.

Bu, Hubble Uzay Teleskobu’nun yeni bir çift fotoğraf çekerek ulaştığı ve Hubble ekibinin 16 Ağustos’da yayımladığı başarıdır.

Bu teleskobun bu kadar gök adayı aynı anda yakalayabilmesi morötesi ışığa ve dünya üzerindeki diğer teleskoplarla takım olarak çalışan uzaydaki teleskoba dayanıyor. Bu bilgiye göre, Hubble Uzay Teleskobu arkasındaki bu ekiple birlikte etrafımızdaki evrenin mümkün olan en ayrıntılı fotoğrafını oluşturabilir.

Hubble Uzay Teleskobu’nun yeni görüntüleri, teleskobun morötesi görüntüleme kapasitesine odaklanan ‘’Hubble Deep UV Legacy Survey’’ adlı bir çalışmanın bir parçası. Bu dalga boyu aralığı, ışık tayfından veri toplamak için çok önemli bir parçadır çünkü dünya atmosferinden geçebilmek için mücadele eder –bu yüzden Hubble gibi uzay tabanlı bir teleskop bize yeni bir gök ada görüntüsü verebilir.

Bu görüntüler söz konusu olduğunda, morötesi ışık, bilim insanlarının zamanda geriye doğru gitmelerine yardımcı olur. Bu morötesi veriyi diğer dalga boylarıyla birleştirdiğimizde bilim insanları, araştırmacıların üzerinde çalışabileceği 11 milyar yıl boyunca geliştikçe 12.000 farklı yıldız görünümlü gök adanın kapsamlı bir görüntüsünü yaratabilirler.

Bu, bilim insanlarını evrenin en yüksek yıldız oluşumu dönemine geri götürür ve onlara oldukça zayıf olan ve parlak olan her iki gök ada hakkında bilgi verir.

Temmuz ayında yayımlanan Astrophysical Journal Supplement Series‘deki bilimsel makaleye göre, zamanla bu gibi görseller bilim insanlarının, gök adaların nasıl yaşlandığını daha iyi anlamalarına yardımcı olacak.


Kaynak: https://www.space.com/41527-hubble-space-telescope-15000-galaxies-photo.html?utm_source=notification

elifguzelbey

Ege Üniversitesi Fizik bölümü öğrencisi

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu