MühendislikYenilenebilir Enerji

Küresel Isınmanın Yıkıcı Etkileri

Çeviri ve Düzenleme: Şule Selçuk & Burak Çankaya

Revizyon: Şule Selçuk

Geçmişte bilim insanları artan sıcaklıkların suçunun küresel ısınma olduğundan kuşku duyuyorlardı. Biz gelecek teknolojik ve yaratıcı maceralara doğru yönelirken, bilim camiası bir şeyler yapabilmek için Çevre Koruma Ajansı ve diğer küresel ısınmaya inanlarla birlikte çalışmaya başladı. Ve bu çalışmalar sonucunda bilim insanları iklim değişikliğinde hiç olmadığı kadar artış olduğunu görüyorlar.

Eriyen buz kütleleri, bitki örtüsü ve vahşi yaşamın çöküşü ve geçmişte daha yaygın olan şiddetli kasırgalar iklim değişikliğinin nasıl dünyadaki birçok şeyi etkilediğini anlamaya dair nedenlerdendir. Küresel ısınma sadece dünyanın ısınması anlamına gelmiyor. Küresel ısınmanın sosyal, ekonomik ve bedensel sağlık alanlarındaki büyük etkisinden de endişelenmeliyiz.

Küresel ısınma zaten insanlığı, bitkileri ve hayvanları yükselen deniz seviyeleri, kuraklık ve değişen hava şartları gibi birçok yolla etkiliyor. Tüm dünyadaki bilim insanları tarafından da ciddi bir toplum sağlığı ve çevre sorunu olarak görülüyor.

Aşağıda küresel ısınmanın çevre, iklim ve insanlık üzerindeki etkilerinin bir listesi vardır.

1. Buzulların Erimesi: Eriyen buzullar dünya üzerinde yaşayan insanlar ve hayvanlar için çok fazla sorun yaratacaktır. Artan küresel ısınmadan dolayı deniz seviyesi yükselecek ki bu da sellere sebep olacaktır ve bu insan yaşamında bir tahribat yaratacaktır. Deniz seviyelerinin yükselmesinin dışında, ayrıca birçok hayvan türünün de soyu tehlikeye girecektir ve böylece ekosistemin dengesi bozulacaktır.

Kuzey Kutup bölgesindeki alanlar küçülüyor ve büyük okyanuslara dahil oluyorlar. Yükselen sıcaklıklar bu bölgedeki vahşi yaşama ve ekosistemlere tehdit oluşturuyor. Büyük oranda eriyen buzullar ile geri çevrilemeyecek bir dizi olaylar zinciri harekete geçmiştir.

2. İklim Değişikliği: Düzensiz hava şartları çoktan sonuç göstermeye başladı. Zaten kutup ve kutup altı bölgelerde yağış miktarının arttığı fark edildi. Küresel ısınma arttıkça buharlaşma ve dolayısıyla yağış miktarı da artacaktır. Hayvanlar ve bitkiler artan yağış miktarına kolaylıkla uyum sağlayamaz. Bitkiler ölebilir ve hayvanlar da başka alanlara göç edebilirler ve tüm ekosistemin dengesi bozulabilir.

3. Artan Kuraklıklar: Savannah da sel olurken dünyanın başka yerlerinde ciddi anlamda kuraklık oluyor. Batı ABD’de sıcaklıklar arttıkça kuraklık artmaktadır. Bu da yetmezmiş gibi sıcak hava dalgaları yüzünden ve yağış olmamasından dolayı Colorado Rockies ’deki on milyonlarca ağaç da dahil tüm ormanlar yok olmaya başladı.

Büyük ölçekte buharlaşma başta Afrika olmak üzere çoğu yerdeki kuraklıkların ana sebebi olacaktır. Su krizinin büyük baskı yaratmasının yanında, küresel ısınma durumu daha da kötü hale getirip beslenme bozukluğuna sebep olacaktır.

4. Hastalıklar: Sıcaklıklar daha da arttıkça, insan sağlığını ve maruz kalınan hastalıkları etkileyebilir. Yağış miktarındaki artış ile, sıtma gibi su yoluyla taşınan hastalıklar muhtemelen artacaktır. Dünya daha sıcak hale gelecek ve sonuç olarak sıcak hava dalgaları insanlara büyük bir darbe vuracaktır.

5. Sık Sık Olan Kasırgalar: Okyanusların sıcaklığı arttıkça, kasırgalar ve diğer tür fırtınalar daha güçlü bir şekilde gerçekleşir. Küresel ısınmadaki artış ile okyanus suları ısınarak havayı ısıtır ve kasırgalar yaratır.

6. Deniz Seviyesinin Yükselmesi: Kutuptaki buz kütlelerinin erimesi ve daha az suyun atmosfere buharlaşması deniz seviyelerinin yükselmesine sebep oluyor. ABD’nin batı kıyısı ve Mexico Körfezi yakınlarındaki kıyı kasabaları ve şehirleri devasa sel zararının tarihe adını kazdırdığı yerlerden sadece bir kaçıdır.

7. Tarıma Etkisi: Küresel ısınma tarımı etkileyebilir. Sonuçlar henüz belirgin olmamasına rağmen, etkisini gelecek yıllarda gösterebilir. Küresel sıcaklık yükseldikçe, bitkilerin hayatta kalması zorlaşacak ve ölecekler. Bitkiler insanların ana besin kaynağı olduğu için besin kıtlığı oluşabilir. Besin kıtlığı da bazı ülkelerde çatışma ve savaşlara yol açabilir.

8. Sıcak Hava Dalgası: Geçen yazın değişen sıcaklık rekorlarının inanılmaz olduğunu düşünüyorsan sadece bekle. Sera gazları ve diğer sebepler yüzünden beklenmeyen hava koşulları sadece buzdağının görünen kısmıdır. Sıcak hava dalgaları tehlikeli derecede sıcak suya ve son zamanlarda da son 60 yıldan daha fazla sıcak havaya dayalı ölümlere sebep olmaktadır.

9. Kontrol Edilemeyen Yangınlar: Kontrol edilemeyen yangınlar doğal bir olaydır ancak havaya eklenen fazladan karbondioksit ve daha sıcak yazları göz önüne alırsak kanıtlar apaçık ortada. Her yıl daha çok kontrol edilemeyen yangın oluyor. Yanan şeylerin oranı bir öncekinden daha fazla oluyor ve havaya karbondioksitin yayılması ile sadece insanlar değil vahşi yaşam da tehlikeye giriyor. Her bir doğal yangında atmosfere salınan tehlikeli orandaki karbondioksitle mücadele edecek daha az oksijen kalıyor.

10. Ciddi Yağışlar: Sadece küresel ısınmanın arttığına dair değil aynı zamanda aşırı yağışın da yükselişte olduğu birtakım olayların da arttığına dair bir sürü kanıt var. Küresel ısınma ayrıca daha güçlü kasırga ve yaz rüzgarlarına sebep olacak şartlar yaratır. Deniz seviyelerinin çoktan yükseldiği kıyıda ki şehir ve kasabalar aşırı yağış ciddi sellere sebep oldukça daha da kötü şartlarla mücadele etmek durumunda kalıyorlar.

11. Daha Uzun/Kısa Mevsimler: Sonbahar aşığı mısınız? Belki de ilkbahar favori iklimininizdir. Hangi hava ve iklim şartını seviyorsanız sevin, artık daha erken ve kısa ya da daha geç ve uzun olabilir. Küresel ısınma sonucu ilkbaharın geçmişte olduğundan 10 gün önce başladığını görülüyor. Tabi kalın pantolonlardan şortlara daha erken geçmek hoş olabilir ama bu su depolarının olması gerekenden daha erken dolmasına ve mahsuller için yeterli gıda sağlamak için yeterli yağışın olmadığı kuraklıklara sebep olacaktır.

12. Mahsuller: Mevsimler değişiyorsa, hava şartları çılgına dönüyorsa ve yükselen deniz seviyelerinden dolayı sel oluyorsa, mahsullerimizin mücadele etme şansı çok azdır. Gıda üretim endüstrisi bir kere bozularsa, ekonomi gerçekten çok ilginç olmaya başlayacaktır. Temel gıda ürünlerinin fiyatlarının birden artması yüksek enflasyon ve daha fazla ekonomik sorunlara sebep olacaktır.

13. Okyanusların Isısındaki Artış: Mercan resiflerinin küresel ısınma yüzünden varlıklarının azaldığı rapor ediliyor. Sıcaklık değişiklikleri bizi karalarımızda olan şeylerden daha fazla etkiliyor. Mercan resifleri bir kere etkilenirse, tüm ekosistem kullanılamaz hale gelecektir.

14. Besin Zincirindeki Bozulma: Zaman ve mevsimler değişince kuşlar güneye daha erken uçuyorlar, kış uykusu daha uzun sürüyor ve hayvan yaşamının tamamen çöküşünü harekete geçirecek bir dizi olaylar başlıyor. Bunun sonucunda tüm besin zinciri sekteye uğrayabilir ve felaket sonuçlar oluşabilir.

15. Sağlık Riskleri: Atmosferde daha fazla karbon dioksit hapsoldukça, nefes alınabilir temiz hava bulmak daha da zorlaşacaktır. Eğer küresel ısınma devam ederse, ABD solunum hastalıkları ve semptomları ile başa çıkabilmek için 60 milyar doları gözden çıkarmak durumunda kalacaktır.

16. Hayvanların Nesillerinin Tükenmesi: Doğanın en güzel yanı her bir köşesinde aslandan tutun da geyiğe kadar güzellikler bulundurmasıdır. Hayvanların artık uygun şartlarda yaşayamadığı bir popülasyon düşünün. Hayvan krallığında yaşanan bu büyük sorun ile dünyamız tehlikeye girerdi.

17. Yaşam Kalitesi: Bir yürüyüşe çıkmak ya da bahçede iş yapmak gibi basit şeyler bile artan sıcak havalardan dolayı çekilmez hale geliyorsa, yaşam kalitesini daha geniş bir ölçekte düşünün. Artan küresel sıcaklıkla çantada keklik sandığımız küçücük şeyler bile feci biçimde özlenecektir.

18. Ekonomik Çöküş: Mahsullerin ve ürünlerin canlılığın azalması ile ekonomi kim bilir ne kadar kötüye gidecektir. Doğa bizim yanımızda değilken, gıda endüstrisi çökecektir. Dünyayı besleyecek kaynaklar olmadan üretim de çökecektir. En çok açlıkla mücadele edeceğiz.

19. Düşük Hava Kalitesi: Daha çok olaylar zinciri harekete geçtikçe, hava kalitemiz kötüleşmeye devam edecektir. Hava kalitemiz şimdi dünyanın bazı yerlerinde olduğundan bir milyon kat daha kötü olacaktır.

20. Azalan Nüfus: Eğer küresel ısınma durdurulamazsa, dünyanın insan nüfusunun %75 azalacağı tahmin ediliyor. Fırtınaların, sellerin, depremlerin ve orman yangınlarının artmasıyla doğal afetler dünya nüfusunun yarısını yok edecektir. Diğer %25’i de solunum yolu hastalıkları, açlık ve fakirliğe yenik düşecektir.

21. İnsanların Soyunun Tükenmesi: Bildiğimiz kadarıyla dünyanın çok küçük bir kısmı hayatta kalırdı. İnsan nüfusunun geri kalanı tutarlı ve düzenli alternatif bir enerji bulmak ve uygulamak zorunda kalırlardı. Hayal etmesi zor ama bu olayların her biri bir diğerini etkiler. Çok yakında domino etkisi evimize kadar ulaşacaktır. Bu etkilerin dünyanın kaderi olmasını engelleyebilmek için yapılacak birçok şey vardır.

22. Elektrik Kesilmesi: Eğer bir fırtına sırasında bile kesilen elektriğe dayanamıyorsanız, tüm elektronik altyapımızın kesildiğini bir düşünün. Artan fırtınaların, şiddetli kasırgaların ve tropik rüzgarların elektrik sistemimizi çökertmek için sadece birkaç darbesi yeterli olurdu.

23. Tatlı Su Rezervlerinin Azalması: Tatlı su stokumuz küresel ısınma ile birlikte azalacaktır. Mercan resiflerinin ve dolayısıyla bulunduğu ekosistemin ölümü ile daha az tatlı su, göl ve ırmaklara akacaktır.

24. Yok Olan Ülkeler: Grönland gibi ülkeler yüksek oranda alçalmaya devam ediyorlar. Güzel şehirler hatta kıtalar bir gün devasa bir denizin parçası olabilirler.


Kaynak Metin:
https://www.conserve-energy-future.com/GlobalWarmingEffects.php

Şule Selçuk

Bilimsever. Mütercim Tercümanlık mezunu. Çevirmen/ Editör. Not: Profilimde paylaştığım yazılar, aksi belirtilmedikçe, altında belirttiğim kaynağın çevirisidir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu