PsikolojiTıp

Müziğin Gücü Adına! Otizmli Çocuklar için Müziğin Önemi

Yazan: Aparna Nadig

Çeviren: İrem Özsoy

Düzenleyen: Ümit Sözbilir

Özet: Bilim insanları tarafından otizmli çocuklara yönelik birçok müdahale programı geliştirilmeye devam ediliyor. Beyin ve müzik ile ilgili araştırma yapan bir grup bilim insanı, müziğin otizmli çocukların müdahale programlarında da kullanabileceğine ışık tutuyor. Çalışmalarda müzik temelli müdahalelerde bulunan iki süreç ile otizmli çocukların paylaşılan etkinlikler sırasında daha aktif katılım gösterdikleri bulunmuştur. Bu çalışma, otizmli çocuklara yönelik müzik temelli çalışmaların daha etkin kullanılmasının önünü açacak gibi görünüyor.

Müzik temelli müdahaleler, sosyal iletişim ve motor becerilerin geliştirilmesine yardımcı olur.

Giriş

NeuroRehabilitation‘da yakın zamanda yayımlanan bir makalede, Azrieli Otizm Araştırma Merkezi (ACAR) üyesi ve aynı zamanda McGill Üniversitesi İletişim Bilimleri ve İletişim Bozuklukları bölümünde görev yapan Aparna Nadig ve meslektaşları ile, Montréal Üniversitesi Uluslararası Beyin, Müzik ve Ses Araştırmaları Laboratuvarı (BRAMS), otizmli çocuklarda müzik temelli müdahalelerin başarılı olmasının hangi etmenlere dayalı olduğunu belirlemeye çalıştılar.

Bu bağlamda bulunanlar, müziği temel alan müdahalelerin özünü ve etkisini araştırmayı amaçlayan yeni bir dizi araştırmaya da katkı sağlıyor.

Araştırmacılar, müzik temelli müdahalelere özgü iki süreç (etkin bileşen) olan ortak katılım ve hareket’i incelediler. Ortak katılım, bir çocuk ve yetişkinin ortak bir etkinliğe dahil olması ve bir etkinlik etrafında potansiyel olarak birbirleriyle etkileşime girmesiyle meydana gelmektedir. Hareket ise müziğin doğasında olan bir sistem olarak düşünülebilir. İster bir şarkıyı dinlerken ister şarkı söylerken veya farklı enstrümanlar çalarken bu eylemlere eşlik eden hareketler birbirinden ayrılamaz.

Otizmli çocuklar, sekiz ila on iki hafta boyunca bir terapistle bireysel seanslarda müzikli veya müziksiz müdahalelere katıldılar. Etkinlikler; iletişim, sosyal-karşılıklılık, duyusal motor bütünleşme ve duygusal düzenleme becerilerinden oluştu.

Oturumlar hem müzik ile ilgili grupların hem de müzik dışı grupların ortak hedeflerine yönelik etkinliklere katılımını sağlayacak şekilde yapılandırıldı. Fakat müzik grubunda müzik etkinlikleri kullanılırken, müzik dışı grupta ise oyun etkinlikleri kullanıldı.

Araştırmacılar, analiz yapabilmek için ise oturumları video kaydına aldılar.

Müzik Temelli Müdahalelerde Etkin Bileşenler: Ortak Katılım ve Hareket

Araştırmacılar, müzik etkinliklerine maruz kalan gruptaki çocukların, müzik etkinlikleri olmayan gruptaki çocuklara göre terapistleriyle daha fazla kendiliğinden oluşan, yani doğal bir ilişki kurduklarını buldular. Ayrıca araştırmacılar, çocukların paylaşılan etkinliklere ve terapistlere kıyasla salt nesnelerle girdikleri etkileşimlerin daha az olduğunu kaydettiler.

(Kaynak: Advances Music Based Interventions Autistic Children/ The Neuro/McGill)
(Kaynak: Advances Music Based Interventions Autistic Children/ The Neuro/McGill)

Genelde, otizmli çocuklarda ortak katılım azaldığından dolayı, müzik grubundaki artan ortak katılım, terapi sürecinin önemli bir parçası olarak görüldü. Bununla birlikte ortak katılım, müzik temelli müdahaleler için olumlu sosyal iletişim sonuçları sağlayan “etkin bileşen” olarak belgelendi.

Ayrıca oturumları içeren videolarda, müzik grubundaki çocuklarda vücut hareketinin daha fazla olduğuna dair kanıtlar vardı. Terapistin müzik seansları sırasında çok daha fazla hareket ettiği de videolarda görülen başka bir ayrıntıydı.

Müzik dinlemenin kendiliğinden oluşan, doğal vücut hareketleri sağlayabileceği de bilinenler arasındadır. Örneğin, akılda kalıcı bir melodi ile birlikte ayaklarınızla ritim tutarsınız. Ek olarak, böyle bir etkinliğin ek yapısı ve öngörülebilirliği göz önüne alındığında, otizmli çocukların bir müzik müdahalesi sırasında daha fazla hareket üretmeleri de mümkün görüldü.

Peki, Sırada Ne Var?

Bu çalışma sayesinde müziği temel alan müdahalelere katılımın, terapist ve etkinlik ile beslendiğinde daha fazla ortak katılım ve bununla birlikte daha fazla genel vücut hareketi ile karakterize edildiği görülüyor. Bu iki “etkin bileşen”, otizmli çocuklar için bu tür müdahalelerdeki olumlu sonuçlar üreten kilit süreçlere işaret ediyor olabilir. Bu çalışma, otizmli çocuklar için müzik temelli müdahale programlarının geliştirilmesini ve ilerletilmesi açısından ışık tutmalıdır.

Otizmle ilgili sitemizde yazılan “Otizmli mi Otistik mi?” yazısını okumak için tıklayınız.

Yoluyla
https://www.mcgill.ca/neuro/article/research/advances-music-based-interventions-autistic-children

irem ozsoy

Adım İrem. 1995, Erzurum doğumluyum. Çocukluğumu Antakya'da geçirdikten sonra Bilkent Üniversitesi psikoloji bölümünü kazandığım için Ankara'ya taşındım. Şu an Başkent Üniversitesinde sosyal psikoloji yüksek lisansımı devam ettirmekteyim.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu