Yazan: Claris Maldarelli
Düzenleyen: Ümit Sözbilir
Özet: IBM ve Singapur Biyomühendislik ve Nanoteknoloji Enstitüsünün ortak yürüttüğü çalışma sonucu bulunan, virüsleri hücreye girmeden yok eden makromolekül birçok virüs türü üzerinde başarılı sonuçlar verdi.
Ebola Zika gibi virüslerin tedavisi bir yana grip gibi hafife alınan virüslerin tedavisi için bile zorlu bir çalışma gerekiyor. Bunun en büyük nedeni virüslerin çok kolay ve sık mutasyona uğramalarıdır. Aynı taksonomiye ait virüsler bile çok kolay ve çok sık farklılaşabilirler ki zaten doktorların her sene farklı grip aşısı uygulamalarının nedeni de budur.
Fakat IBM’den ve Singapur Biyomühendislik ve Nanoteknoloji Enstitüsünden bir grup araştırmacı virüsleri neyin benzer kıldığı konusuna dair ortak bir çalışma yürüttü. Araştırmacılar bu çalışmada virüslerin DNA ve RNA’larını, virüsten virüse farklılık gösterdiği ve kolay mutasyona uğradıkları için yok saydılar. Bunun yerine araştırmacılar glikoproteinlere odaklanmayı tercih ettiler. Glikoproteinler bütün virüslerin dışında bulunur ve konak canlının hücrelerine bağlanır. Bu yolla hücre içine giren virüsler, hücreleri kullanarak çoğalırlar ve konak canlının hastalanmasına neden olur. Bu bilgiden yola çıkılarak küçük alt birimlerden oluşan dev bir makromolekül geliştirilmiş.
Virüsleri elektrostatik bir yüklemeyle kendine çeken böylelikle sağlıklı hücrelerden uzak tutan makromolekül, virüsün asidik dengesini de nötrleyerek çoğalmasını engelliyor. Bu dev makromolekül içinde mannoz adı verilen bir çeşit şekeri de barındırıyor. Konak canlının bağışıklık hücreleriyle birlikte çalışan mannoz, virüsün yok edilmesini sağlıyor.
Araştırmacılar tarafından Ebola Deng gibi virüslerde test edilen ve başarılı sonuçlar ortaya koyan makromolekül virüslerin korkulu rüyası olacak gibi görünüyor.
Çok yararlı bi yazı olmuş ellerine sağlık