FizikMühendislikTeknoloji

Denizatlarından İlham Alınarak Yapılan Robotik Kuyruk

Çeviren: Çağdaş Kılıç

Düzenleyen: Şule Selçuk

Sendelemeye ya da dengenizi kaybetmeye meyilliyseniz Japonya’daki araştırmacılar size alışık olmadığınız türden bir çözüm sunabilir: robotik bir kuyruk.

Tokyo’daki Keio Üniversitesinden bir ekip kablolarla bağlanmış ve kullanıcının, aynı hayvanların yaptığı gibi, dengesini toparlamasını sağlayabilecek giyilebilir bir insan kuyruğu tasarladı.

İlhamını canlıyı taklit etmekten alan bu kuyruk; araştırmacıların, kuyruğu fazladan bir uzuv gibi davranan memelileri ve diğer omurgalı hayvanları incelemesinden sonra yapıldı. Giyen kişinin beline bağlanan bir metrelik kalın kuyruk, bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi görünüyor. Omurga gibi plakalarla kaplı olan kuyruk, gerçek bir kuyruk gibi eğrilip bükülüyor.

Kuyrukta, giyen kişinin hareketlerine cevâben kendisinin hareketini sağlayan sensörler ve dört adet yapay “kas” bulunuyor. Mesela sola eğilirseniz kuyruk sağa, aşağı eğilirseniz kuyruk da yukarı meylediyor. 

robotikkuyruk5
Kişi sola eğildiğinde kuyruk da sağa meylediyor. Keio Üniversitesi Medya Tasarım Enstitüsü

Bu karşı hareket vücudun ağırlık merkezi ile momentumunu değiştirmek, dengesini toparlamaya yardımcı olup kullanıcının iyi bir denge kazanması için gereken kuvveti sağlıyor.

Robotik kuyruk, dört adet yapay “kas”a bağlı olarak kullanıcının hareketine yanıt veriyor. Keio Üniversitesi Medya Tasarım Enstitüsü

Arque adındaki bu proje Yamen Saraiji, Junichi Nabeshima ve Kouta Minamizawa tarafından yönetilmektedir. Araştırmacılar, bu fikri geçen yaz buldular. Saraiji, telefon görüşmesinde CNN’e: ” ‘İnsanı, giyilebilir teknolojiyle nasıl güçlendirebiliriz?’ sorusuyla ilgileniyorduk.” dedi.

Araştırmacılar başta, vücudun dengesini etkilemek için çok hafif kaldıkları açık olsa da kedi ve kaplan kuyruğunu temel alan prototipleri deneye tâbi tuttular. Sonra, ait olduğu canlıya oranla kedi ve kaplanın kuyruğundan daha ağır ve büyük olduğu için gerekli büyüklükteki kuvveti ve momentumu veren, denizatı kuyruğuna odaklandılar.

Saraiji prototipin hem uzunluğu hem de ağırlığı ayarlanabilsin diye kuyruğun etkili olabilmesi için giyen kişinin vücut ağırlığının %5’i civârı ağırlıkta olması gerektiğini belirtti. Ayrıca Saraiji “Kuyruk bele bağlandığı için onu kullananlar kuyruk hareket edene kadar ağırlıkta kayda değer bir değişim hissetmiyorlar” diye de ekledi.

Araştırma ekibi, prototipi denizatı kuyruğunu baz alarak modelledi.
Keio Üniversitesi Medya Tasarım Enstitüsü

Saraiji, kuyruğun hâlâ Ar-Ge aşamasında olduğunu ve yakın zamanda da hazır olmayacağının altını çizdi. Araştırmacılar kuyruğun, kullanıcının hareketlerine daha çabuk tepki verebilmesi için daha çok yapay kas eklemeyi umut ediyor.Ayrıca, uzun süreli kullanımın olası yan etkilerini de araştırıyorlar.

Geçen yıl kuyruk üzerine çalışan ekip, iki hafta önce kuyruğun prototipini ilk kez halka tanıttılar ve çoktan nasıl kullanılabileceğini hayal ediyorlar.

Saraiji “Bunu denge bozukluğu olan insanlarda denemenin oluşturacağı etkileri araştırmak için tıbbi ekiplerle çalışmayla ilgileniyoruz. 5 ila 10 yıl içerisinde insan vücudu giyilebilir teknolojiyle nasıl görünecek?” dedi.

Saraiji; bu kuyruğun denge ve kas bozukluğu olan insanlar dışında ayrıca, yaşlı kullanıcılara devamlı yardım etmek ya da ağır kaldırmayı gerektiren işlerde fazladan destek sağlamak için kullanılabileceğini de ekledi. 

Kuyruk ayrıca, başta sanal gerçeklik ve dokunsal geribildirim alanları olmak üzere, eğlence sektöründe de kullanılabilir. Mesela; herhangi bir kimse sanal gerçeklik ürünü kullanmak isterse kuyruk sanal sahneyi taklit etmeye yardımcı olabilir. Eğer sahne güçlü bir rüzgar esintisi sunuyorsa kuyruk da rüzgarda duruyormuşsunuz hissini uyandırmak üzere dengenizi bozabilir.

Yalnız, bu kuyruk, bu ekibin en son ürünü. Keio Üniversitesi’nden başka araştırmacılar da, deneye tâbi tutulmuş giyilebilir ek uzuvları ve kullanıcılarının “vücutlarını paylaşmaları”na imkan veren uzaktan kumandalı giyilebilir sistemleri denediler.

Robotik kuyruk sanal gerçeklik ürünlerine, sanal sahneyi canlandırarak yardımcı olabilir.
Keio Üniversitesi Medya Tasarım Enstitüsü

Japonya, son yıllarda, gelişen giyilebilir teknolojide bir dünya öncüsü oldu.

Tokyo; piyanistler için elektronik eldivenlerden elektronik kimonolara her şeyin sergilendiği, dünyanın en büyük giyilebilir teknoloji fuarı olan Wearable Expo’yu 2015’te başlattı.

Sahibine köpeğinin nasıl hissettiğini söyleyen göğüs tasması gibi bazı projeler eğlenceli ve tuhaf. Beyin felci olan çocukların yürümesine yardımcı olan robotik dış iskeletler gibi olan diğer projeler ise kullanıcıların sağlığını ve yaşam kalitesini önemli ölçüde arttırabilir. Demans hastası olan yaşlıların takibine yardım eden, taranabilir barkodlu tırnak çıkartmaları gibi bazı projeler de daha küçük ve zekice olmakla birlikte yararlılıkta öbürlerinden geri kalır değildir.

Saraiji “Engelli ya da zayıf insanları güçlendirmek… Umarız yakın gelecekte bu seviyeye ulaşabiliriz.” dedi.

Yamen Saraiji’nin kendi kanalından Arque’ın tanıtım videosu.

Kaynak: https://edition.cnn.com/style/article/japan-robotic-tail-intl-hnk-trnd/index.html

Çağdaş Kılıç

Küçüklükten birçok alana merak salmış, büyüdükçe merak alanını özelleştirmiş, sonunda bilimde soluklanabilmiş müstakbel fizikçiniz. İnsanın zihninin bilim ve felsefe alanındaki üretimlerinin aşığıyım, ODTÜ Fizik bölümü öğrencisiyim.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu