Çeviren: Emine Gülmez Düzenleyen: Barış Bayraktar
Seslendiren: Selinsu İlaldı
Avrupa Uzay Ajansı, 2025 yılına kadar ayda su ve oksijen için ay madenciliği başlatmayı planlıyor.
Ajans, pazartesi günü yaptığı açıklamada, ay toprağı veya ay tozu olarak da bilinen regoliti keşfetmek için Avrupa havacılık şirketi ArianeGroup ile 1 yıllık sözleşme imzaladığını duyurdu.
ArianeGroup’a göre, su ve oksijen regolitlerden elde edilebilir ve potansiyel olarak gelecekte insanların ayda vakit geçirmelerini kolaylaştırabilir. Havacılık ve uzay araştırmaları, ayda roket yakıtının üretilebileceğini ve bu sayede gelecekteki keşiflerin uzayda daha ileri gidebileceğini söyledi.
ESA İnsan ve Robotik Araştırma Yöneticisi David Parker “Uzay kaynaklarının kullanımı sürdürülebilir ay araştırmalarının anahtarı olabilir.” dedi.
Regolit, demir oksitle zengin olan ayın yüzeyini kaplayan gevşek toprak tabakasıdır. Bilim insanları, bu toprak tabakasının kayalık malzemelerin içine hapsedilmiş olan büyük miktarlardaki oksijeni açığa çıkarmanın mümkün olduğunu söylüyor.
Parker, “ESA’nın önümüzdeki on yıl içinde Avrupa’yı küresel keşifler araştırmalarına ortak hale getirmek planının bir parçasıdır” dedi.
Bu görev için Fransa, Almanya ve Belçika’daki havacılık bilim insanları ve teknisyenler arasında iş birliği olacaktır. Proje şimdi araştırma aşamasında ve bilim insanları önümüzdeki yıllarda Ay’a madencilik ekipmanları göndermek için Ariane 64 roketini kullanmayı düşünüyorlar.
Bu açıklamalar 21 Ocak 2019 tarihindeki Süper Mavi Kanlı Ay Tutulması olarakta bilinen Ay Tutulması ile aynı güne denk geldi. Proje aynı zamanda insan ırkının aydaki ilk adımlarının 50. yıl dönümünü anmak için daha büyük çabalar sarf edildiğinin de göstergesidir.
Kaynak Yazı: https://edition.cnn.com/2019/01/22/europe/mining-on-moon-trnd/index.html