BiyolojiPsikoloji

Öğrenciler Etkinliklerden Çok Hikâyelerle Daha Etkili Öğrenebilirler

Yazan: Vicky Just

Çeviren: Ümit Sözbilir

Düzenleyen: Nergiz Kaşka

Özet: Araştırmacılara göre, en eski öğretim şekli olan hikâye anlatımı ilkokul çocuklarına evrimi öğretmenin en etkili yolu.

Yapılan rastgele kontrollü bir araştırma, çocukların evrimi, aynı kavramı göstermek için görevler yapmaktan çok, öğretmen tarafından okunan hikâyelerle meşgul olduklarında daha etkili bir şekilde öğrendiklerini buldu.

Bilim insanları, öğrenci merkezli bir yaklaşımın (öğrencilerin bir aktivitede yer aldıkları) mı yoksa öğretmen merkezli bir yaklaşımın (öğretmen tarafından seçilen bir öğrencinin hikâye okuduğu) mı konunun anlaşılmasında daha büyük bir katkı yaptığını anlamak için ilkokullarda evrimi öğretmenin birkaç farklı yöntemini araştırdılar.

Ayrıca insan temelli evrim örneklerini (insanlardaki kol kemiklerini hayvanların kol kemikleriyle karşılaştırarak) veya duygusal olarak bağlanması daha zor olan daha soyut örnekleri (trilobitlerin örüntülerini karşılaştırarak) kullanmanın, çocukların evrimi anlayışı açısından daha iyi sonuçlar verip vermediğine de baktılar.

Science of Learning dergisinde yayımlanan çalışma, tüm yöntemler öğrencilerin evrim anlayışını geliştirirken, hikâyeye dayalı yaklaşımın evrimin soyut örnekleriyle birleştirilmesinin en etkili yaklaşım olduğunu buldu.

Bu, çocukların kolayca özdeşleşebilecekleri insan temelli örnekler kullanan öğrenci merkezli bir öğrenme yaklaşımının en iyi sonuçları vermesi gerektiğini belirten eğitimsel düşünceye aykırıdır.

Çalışma, derslerden önce ve sonra evrimsel kavramları anlamak için test edilen 2500 ilkokul öğrencisiyle gerçekleştirildi.

Bath Üniversitesindeki Milner Evrim Merkezi Yöneticisi Profesör Laurence Hurst araştırmayı yönetti.

Hurst, “Sonuçlar bizi gerçekten şaşırttı. Öğrencilerin bir hikâye dinlemektense bir etkinlikle daha fazla ilgileneceğini ve çocukların biraz soyut trilobit örneğinden ziyade insan temelli evrim örnekleriyle daha güçlü bir şekilde özdeşleşeceğini umuyorduk. Lakin aslında tam tersi doğruydu.” dedi ve sözlerine devam etti, “Bu, yeni bir tedavinin işe yarayıp yaramadığını test etmek için ilaç etkileşim denemelerinde kullanılanlara benzer bilimsel yöntemler kullanarak farklı öğretim yöntemlerinin etkililiğini değerlendiren ilk büyük rastgele kontrollü çalışmadır. Sonuçlarımız, neyin en iyi sonuç verdiğine dair ön yargılarımız konusunda dikkatli olmamız gerektiğini gösteriyor. Sadece evrim öğretimini bu şekilde test ettik. Bu bulguların müfredatın diğer konuları için de geçerli olup olmadığını görmek ilginç olurdu.”

Üniversitenin Fen Fakültesi Dekan Yardımcısı Profesör Momna Hejmadi çalışmanın tasarlanmasına yardımcı oldu ve makalenin ortak yazarı oldu. Konuyla ilgili, “Evrim, ilkokulların ulusal müfredatına 2014 yılında tanıtıldı. Biyolojinin birçok bölümünün temelini oluşturduğu için gerçekten önemli bir konu ancak fen bilimleriyle teması olmayan birçok öğretmenin evrimi öğretme konusundaki özgüveni daha düşüktü. Milner Evrim Merkezinde, gerçekten ucuz öğretim materyalleri kullanarak bir dizi ücretsiz ders planı geliştirdik ve öğretmenler için bu önemli konuyla öğrencileriyle etkileşim kurmalarına yardımcı olacak ücretsiz bir çevrimiçi kurs geliştirdik. Çalışmaya katılan okullara, özellikle dersleri veren öğretmenlere teşekkür ederiz. Bu kaynakları gelecek yıllarda da başarıyla kullanmaya devam edebileceklerini umuyoruz.” açıklamalarını yaptı.

Yoluyla
Just, V. (2020, December 8). Pupils can learn more effectively through stories than activities. University of Bath.

Ümit Sözbilir

Sorgulamayı seven bir doktora adayı, yüksek enerji fizikçisi, astronomi sevdalısı, çevre fizikçisi, kitap kurdu, bilmeden konuşmayan. https://www.cern.ch/usozbili

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu