Psikoloji

Sınırlar ve Beklentiler

Yazan: Anna Drescher

Çeviren: Bensu Topkül

Düzenleyen: Ümit Sözbilir

Özet: Sınırlar refahınızı, güvenliğinizi korur böylelikle size bir kontrol ve seçim duyusu verir. Beklentiler idealisttir. Genellikle belirsizdir ve arzuladıklarınızı yapması için diğer kişiye güvenir. Bu nedenle uygun şekilde yönetilmezse beklentiler sizi güçsüz ve başkalarının merhametinde hissetmenize neden olabilir. Beklentilere sahip olmak herkes onlara sahip olduğundan normal olsa da odağınızı “olmalı”dan ve daha fazlasından “Ne istiyorum?” veya “Neye tahammül edeceğim/ etmeyeceğim?” den uzak tutmaya çalışın. Genel olarak en iyisini ummak her zaman iyidir ancak beklentilerinizi düşük tutun bu şekilde hayal kırıklığına uğrama olasılığınızı en aza indirirsiniz.

Sınırlar, kendinize davranılmasına izin verdiğiniz; beklentiler ise başkalarının sizin ihtiyaçlarınıza göre yapması gerektiğini düşündüğünüz standartlardır. Sınırlar, kendiniz için belirlediğiniz standartlardır ve başka birisiyle ilgili değildir. Örneğin: “Saygılıyla muamele görmek istiyorum. ” veya “Benden daha az kazanan biriyle flörtleşmeyeceğim.” Beklentiler “olması gerektiği” alanında yaşar ve yetiştirilme şeklinize, arzularınıza, kişiliğinize vb. dayanır. Örneğin: “Duygusal desteğe ihtiyacım olduğunda eşimin her zaman müsait olmasını bekliyorum.”  Bunlar kesinlikle mantıksız olmasa da diğer insanlardan beklentilere sahip olmak beklentilerinizi karşılamadığı için diğer kişiye karşı hayal kırıklığına ve öfkeye yol açabilir. Bu nedenle diğer kişinin standartlarınızı karşılamasını beklemek yerine standartlarınızın sorumluluğunu üstleniyorsunuz ve daha azını kabul etmiyorsunuz. Diğer kişi yerine kendinizden bir beklentiniz var. Örneğin: “Kendimden kendime karşı şefkatli ve anlayışlı olmamı ve biri bana saygısızlık ederse kendimden uzaklaşmamı bekliyorum. Bu yüzden eğer biri bana saygısızlık ederse saygılı olmaları ‘gerektiği’ gerçeği üzerinde durmak yerine hayatıma devam ederim.” Sınırlar ve beklentiler benzerdir ancak farklı bakış açılarından ve motivasyonlardan geldiklerinden farklı sonuçlara yol açarlar.

Beklentiler

Beklentiler başka bir deyişle bir ilişkinin nasıl işlemesi gerektiği ve partnerimizin nasıl davranması gerektiği konusunda sahip olduğumuz standartlar veya inançlardır. Beklentiler genellikle bireysel ihtiyaçlarımıza, arzularımıza ve geçmiş deneyimlerimize dayanır. Gerçekçi olabilir veya olmayabilirler ama etkili bir şekilde iletilmediklerinde yanlış anlaşılmalara ve hayal kırıklığına yol açabilirler.

Beklenti örnekleri şunları içerir:

Diğerleri ihtiyaçlarımı karşılamaktan sorumludur (yani ihtiyaçlarımı karşılamaları gerekir). Odak noktası diğer kişiye ve ne yaptıklarına veya yapmadıklarına odaklanır. Gerçeklikten ziyade arzularınızı yansıtırlar. Örneğin: İlişkinizin gerçekliği bu olmasa bile duygusal yakınlık arzuluyorsunuz. Amaç diğer kişinin davranışını kontrol etmeye çalışarak ihtiyaçlarınızı karşılamaktır. Sadece diğer kişinin çoktan ne verdiğini veya vermeye istekli olduğunu bekleyebilirsiniz. Böylelikle beklentilerin gerçekçi olmaları ve gerçeklere dayanmaları gerekir. Örneğin: İşten sonra her gün birinin sizi aramasını bekleyebilirsiniz. Bunu zaten yapıyorlarsa anlamlıdır. Karşılanmayan beklentiler genellikle hayal kırıklığına ve öfkeye yol açar. Bu da ilişkilere zarar verebilir.

Sınırlar

Sınırlar, bir ilişkide neyi kabul edip neyi kabul etmeyeceğimiz konusunda kendimiz için belirlediğimiz sınırlar ve kurallardır. Bunlar öz bakım, kişisel değerler ve başkalarından tahammül etmeye razı olduğumuz muamele ile ilgilidir. Sınırlar; bir ilişki içinde kimlik, özerklik ve duygusal refah duyumuzu sürdürmek için gereklidir. İhtiyaçlarınızın karşılandığından emin olmaktan siz sorumlusunuz, bu nedenle sınırlarınız aşılırsa harekete geçmekten de siz sorumlusunuz. Odak noktası size ne istediğinize ve ne istemediğinize (diğer kişiden bağımsız olarak) odaklanır. İhtiyaçlarınızı karşılamak için başkalarına güvenmediğiniz için size kontrol sağlarlar. Seçim özgürlüğü yaratırlar (daha çok “al ya da bırak” yaklaşımı). Birisi standartlarınızı (sınırlarınızı) karşılamıyorsa uyumlu olmadığınızı ve ayrı yollara gitmenin daha iyi olduğunu kabul etmek daha kolay olduğu için onların öfkesiz gitmesine izin verebilirsiniz. Kişisel ve ilişkisel refahınız için gereklidirler.

Yoluyla
Drescher, A. (April 16, 2024). Boundaries vs Expectations. Simplypsychology.

Gelecek Bilimde

Gelecek Bilimde, toplum ile bilim arasındaki köprü olmayı amaçlayan popüler bilim değil, bilim iletişimi platformudur.
Başa dön tuşu