Çevre

Sudaki Görünmez Plastikler

Çeviren: Ümit Sözbilir                Düzenleyen: Umay Rana Usta

Washington Eyalet Üniversitesinden bir araştırma ekibi, en sık kullanılan plastiklerin nano ölçekli parçacıklarının su kaynağında, özellikle tatlı suda veya çöplüklerde ve çoğu zaman gübre olarak yerleştikleri ve çökeltildikleri atık su arıtma tesislerinde, hareket etme eğiliminde olduğunu buldu.

Araştırmaya liderlik eden WSU İnşaat ve Çevre Mühendisliği Bölümünde doçent olan Indranil Chowdhury “Çok fazla plastik içiyoruz.” dedi. “Her ay neredeyse birkaç gram plastik içiyoruz. Bu endişe verici çünkü 20 yıl sonra ne olacağını bilmiyorsunuz. ”

Yüksek lisans öğrencileri Mehanz Shams ve Iftaykhairul Alam dâhil olmak üzere araştırmacılar, su ortamına giren küçük nano ölçekli plastiklere ne olduğunu incelediler. Çalışmalarını alanlarında yetkin Water Research dergisinde yayınladılar.

Her gün yaklaşık sekiz trilyon parça mikroplastik atık, su arıtma tesisinden geçmekte ve su ortamında kalmaktadır. Bu küçük plastik parçaları, daha büyük plastiklerin parçalanmasından veya kişisel bakım ürünlerinde kullanılan mikro boncuklardan gelebilir. Yakın tarihli bir çalışma, ABD’deki musluk suyunun %90’ından fazlasının, insan gözüyle görülemeyen nano ölçekli plastikler içerdiğini gösterdi.

Çalışmalarında araştırmacılar, plastik torbalar, kişisel bakım ürünleri, mutfak aletleri, tek kullanımlık içme bardakları ve paketleme malzemeleri de dâhil olmak üzere çok sayıda üründe kullanılan polietilen ve polistiren nano parçacıklarının durumlarını inceledi. Küçük plastik parçacıkların tuzlu deniz suyundan organik madde içeren suya kadar çeşitli kimyalarda nasıl davrandıklarını incelediler.

“Buna daha temel bir şekilde bakıyoruz,” dedi Chowdury. “Neden istikrarlı hale geliyorlar ve suda kalıyorlar? Farklı su türlerine girdikten sonra, bu plastiklerin çevrede asılı kalmasını sağlayan nedir? ”

Araştırmacılar, suyun asitliğinin nano ölçekli plastikler üzerinde çok az etkisi olsa da, tuzların ve doğal organik maddelerin plastiklerin nasıl hareket ettiğini veya yerleştiğini belirlemede önemli olduğunu buldular. Açık olan şu ki, küçük plastikler sağlık ve çevresel sonuçları bilinmeyen bir ortamda kalıyor.

“İçme suyu tesislerimiz bu mikro ve nano ölçekli plastikleri çıkarmak için yeterli değil.” dedi. “Bu plastikleri içme suyunda buluyoruz ancak nedenini bilmiyoruz.”

Şimdi, Chowdury ve ekibi plastikleri sudan çıkarmak için yöntemleri inceliyorlar ve yakın zamanda bu çalışma için Washington Eyaleti Su Araştırma Merkezi’nden hibe aldılar.

Bu arada, insanları tek kullanımlık plastik kullanımını azaltarak nano ölçekli plastiklerin etkisini azaltmaya teşvik ediyor.

Yoluyla
Washington State University. (2020, March 13). Invisible plastics in water. WSU Insider.

Ümit Sözbilir

Sorgulamayı seven bir doktora adayı, yüksek enerji fizikçisi, astronomi sevdalısı, çevre fizikçisi, kitap kurdu, bilmeden konuşmayan. https://www.cern.ch/usozbili

Bir yanıt yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu