BiyolojiÇevreFizikKimyaKüresel IsınmaYenilenebilir Enerji

Dünya’nın Tamamen Sürdürülebilir Enerjiden Güç Alabilmesinin Yolu

Yazan: Thomas Deane

Çeviren: Gül Pınar Canik

Düzenleyen: Görkem Yıldız

Özet: Elektrik ve yakıtlarla çalışan, %100 yenilenebilir bir dünya hayal edebiliyor musunuz? Hayal gibi görünmesine karşın eğer küresel katılım elde edebilirse araştırmayı yürüten bilim insanları bu hayalin kuramsal olarak mümkün olabileceğini gösterdi. Çalışma, %100 yenilenebilirliğe ulaşmak istiyorsak, enerji karışımımızda ve tüketim kalıplarımızdaki değişikliklerin gezegenimizdeki herkesi ve sayısız yaşamı destekleyecek şekilde nasıl gerekli olduğunu araştırıyor.

Güney Avustralya Üniversitesinden Profesör James Ward liderliğindeki, Trinity College Dublin’den Luca Coscieme’nin de aralarında bulunduğu bir ekibin yeni yayımladığı araştırma, yenilenebilir bir geleceğin nasıl elde edilebileceğini açıklıyor.

Uluslararası Energies dergisinde yayımlanan çalışma, herkesi ve gezegenimizdeki sayısız yaşamı desteleyecek şekilde %100 yenilenebilirliğe ulaşmak istiyorsak, enerji karışımımızda, teknolojilerimizde ve tüketim kalıplarımızda hangi değişikliklere ihtiyaç duyulduğunu araştırıyor.

Ekip tarafından öngörülen ve tamamen yenilenebilir enerjiyle çalışan gelecek, enerji karışımımızın önemli bir “elektrifikasyonunu[1]” gerektirecek ve yenilenebilir yakıt üretimi için arazi talepleri arasındaki potansiyel çatışmalar hakkında önemli soruları gündeme getirecektir.

Trinity Doğa Bilimleri Okulu Araştırma Görevlisi Luca Coscieme, çalışmayı ayrıntılı olarak açıklayarak şunları söyledi: “İlk olarak, eğer aynı seviyeleri karşılayacak kadar yakıt üreteceksek sürdürülemez derecede büyük miktarda arazinin biyokütle plantasyonlarıyla[2] kaplanması gerekeceğinden, günümüzün yüksek gelirli ülkelerinin yüksek yakıt ihtiyaçlarının azaltılması gerekecek.”

“Ayrıca araştırmamız, bu değişikliklerin toplumun enerji taleplerinin %75’ini sağlayabileceği varsayımıyla İrlanda da dâhil olmak üzere bu ülkelerin enerji arzını radikal bir şekilde ‘elektriklendirmemiz’ gerektiğini gösteriyor. Atmosferik gazları sentetik yakıtlara dönüştürmek için elektriğin kullanıldığı teknolojiyi de benimsememiz gerekecek.”

“Bu araştırmada tasarlanan yaklaşımın, sürdürülebilir gelecek vizyonumuza bilgi vereceğini ve aynı zamanda, eğer benimsenirse enerji ve orman ürünü tüketim profillerine sahip diğer ülkeler de gördüğümüz daha geniş tüketim kalıpları içinde enerji ihtiyaçlarını da göz önüne alarak ulusal planlamaya rehberlik edeceğini umuyoruz. Dünya çapında, kuramsal olarak yüksek teknolojili yenilenebilir yakıtlarla karşılanabilir; Arjantin, Kıbrıs, Yunanistan, Portekiz ve İspanya gibi ülkeler bu konuda harika örneklerdir.”

“Öyle olsa bile, bu yeşil düşüncenin başarısı, gelecekteki büyük teknolojik gelişmelere, elektrifikasyonun verimliliğine ve yeni sentetik yakıtların üretilmesine ve arıtılmasına büyük ölçüde bağlı olacaktır. Böyle bir senaryo, dünyanın orman alanlarının önemli bir kısmının ve bu umarız ki sürdürülebilir olur kullanılmasını gerektirecektir.”


[1] Elektrifikasyon, elektrik enerjisini endüstri, ulaşım ve gündelik yaşama uygulama, elektrik enerjisini her alanda kullanılır duruma getirme. (Kaynak: Vikipedi)

[2] Plantasyon, kahve, kakao, kauçuk, şekerkamışı gibi, sanayide kullanılan kimi bitkilerin geniş ölçüde yetiştirildiği tarımsal işletme. (Kaynak: Vikipedi)

Yoluyla
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/12/201222132021.htm

Gül Pınar CANİK

Gebze Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği 1.sınıf öğrencisiyim. Ekoloji, enerji, iklim, sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm konularıyla ilgileniyor ve araştırmalar yapıyorum.

Bir yanıt yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu