BiyolojiPsikoloji

Kurtlar, Köpeklerden Daha İş Birlikçi ve Sosyaller!

Yazan: Jan Osterkamp

Çeviren: Ahmet Polat

Düzenleyen: Ümit Sözbilir

Özet: Köpeklerin ataları kurtlardır, yapay seçilime uğrayıp evcilleştikleri süreç içerisinde türdeşleriyle ilişkileri körelmiş ve insanlarla sosyal bağlarını güçlendirmişlerdir. Bu yüzden, köpekler türdeşleriyle genellikle iyi anlaşamazlar. Bu anlaşmazlık, kurtlarla karşılaştırılınca aslında büyük bir uçurumdur.

Davranış bilimi araştırmacıları çoktandır kurtların köpeklerden daha iş birliği yaptıklarından şüpheleniyorlardı. Köpek sahipleri, bunu ilk başta rahatsız edici bulabilir, ancak bu onların doğasında vardır, çünkü tipik ev köpekleri ve onların ataları, nesiller boyunca evcilleştirilmeleri sürecinde, neredeyse hep sürülerindeki bireylerle ilişki içinde olan kurtların aksine, ilişkileri kendi türdeşlerinden ziyade insanlarla ilişki kurmuşlardır. Avusturya’dan bilim adamları; bu, bizi kurtların kendi aralarında köpeklerden daha iyi anlaştıklarını düşünmeye sevk ettiğini düşündüler ve bunu konu için biçilmiş kaftan olan, “Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America” adlı yayınladıkları bir davranış deneyi ile kanıtladılar.

Koşulları sağlamak için, özenle bakılmış ve davranış biyolojik olarak kademeli olarak yozlaşan “Minyatür Pinscher” ırklı köpekler kullanılmadı. Onun yerine Viyana Üniversitesi’nden Sarah Marshall-Pescini yarı vahşi, köpek sürülerinde başıboş dolaşan, Ernstbrunn Vahşi Doğa Parkı’ndaki Kurt Araştırma Merkezi’nde, küçük kurt sürülerinin yanında tutulan köpekler kullandılar. Bilim insanları, aralarında iş birliksel ve zihinsel farklılıkları olan, hayvanlar, ata olan kurtlar ve evcilleştirilmiş torunları köpekler, üzerinde çoktandır testler yapıyorlardı.

Araştırmacılar, şempanze ve bonobolar gibi insansı maymunlar üzerine yapılmış tür içi dayanışma deneylerini uyarladılar. Örnek olarak, bir şekere ulaşmak için iki ayrı halata tutunurken iki hayvanın iş birliği yapması gerekiyordu. Bunu kurtlar, köpekler genellikle beraber çalışmaktan kaçınırken, açıkça daha iyi ve daha az denemenin ardından başardılar. “Köpekler düpedüz anlaşmazlıktan kaçınıyor”, diyor Marshall-Pescini. Kurtlar beraber yemeye alışmışlardı ve bunu yaparken bir kere en iyi parça için kavga ediyorlardı, ancak bu hiçbir zaman sürüde kayda değer rahatsızlıklar oluşturmuyordu.

Deneyler, bize kurtların, köpeklerde sadece iki çift başarıya ulaşmışken, 416 denemeden 100’ünde avlanırken iş birliği yaptıklarını gösterdi. Açıkça anlaşıldığı üzere, köpekler, şu kızakları süren köpekler dâhil, artık birbirleriyle iş birliği yapmaktan ziyade insan partnerlerini tercih ediyorlar. Ancak araştırmacılar, köpek ırkları arası iş birlikçilik yatkınlık değerlerinin değişip değişmediğini de araştırmak ve iş birliği üzerine ayarlanmış, ancak bir köpeğin diğerinin rahat bölgesine girmediği, açıkça sürü hayvanı olan ve anlaşmazlık çıkmaması için dikkatli olan köpekler kullanılmış bir deney hazırlamak istiyorlar.

Son olarak, şu bellidir ki, sürü arkadaşlarına mesafe koymak* konusunda, kurtlar ve köpekler arasında büyük bir fark vardır.

*Almanca: Konfliktscheu sein , İngilizce: to shy away from conflict. Bireyler arasında kavga, çıkar tersliği ve anlaşmazlık yaşanmamasını istemek ve bundan kaçınmak.

Çatışmadan kaçınma döngüsü
Yoluyla
Osterkamp, J. (2017, October 17). Wölfe sind sozialer und kooperativer als Hunde. Spektrum.

Ahmet Polat

Hobileri Almanca, Latince ve FRP oyunları olan bir bilimsever.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu